Willy is een ex-CIA-agent met heel wat ervaring op het terrein. Hij is de logistieke verantwoordelijke bij de Vandiesel Company.

Zijn werkterrein is de Operations Control Room (OCR). Hij komt nu zelden of nooit meer op het terrein, maar is wel alomtegenwoordig door zijn centrale rol in de activiteiten.

Willy is een volbloed New Yorker. Hij is opgegroeid in de Bronx als enige zoon van een alleenstaande moeder. Omdat hij vaak alleen zijn plan moet trekken, komt hij al op jonge leeftijd in aanraking met één van de meest beruchte gangs uit deze buurt. Hij is groot en mager, dus niet meteen een vechterstype, maar hij maakt indruk met zijn doorzicht en analytisch vermogen.

Hierdoor maakt hij snel kennis met de militaire hiërarchie binnen de groep en klimt algauw op tot “chief of arms” van de bende. Als tweede in rang binnen de gang zorgt hij voor de wapens en geeft toestemming voor confrontaties, gevechten en razzia’s. Willy wordt genomineerd om de “first superior” (de leider van de gang) te worden wanneer zijn beste vriend vermoord wordt tijdens een confrontatie. Maar daar steekt de FBI een stokje voor, want zij observeert de bende al sinds geruime tijd en pakt Willy op vooraleer hij zijn vriend kan wreken. Zijn leiderschapskwaliteiten maken hem een geschikte kandidaat voor de FBI, maar hij is te bekend in het criminele milieu om ingezet te kunnen worden. Daarom krijgt hij de keuze: naar de gevangenis of in dienst gaan bij de CIA en overzees gestationeerd worden.

Hij kiest voor de CIA en wordt meteen naar Hong Kong gestuurd. Daar aangekomen, moet hij eerst even bekomen van de emoties na het verlies van zijn beste maat, maar de afstand doet hem goed. Hij herpakt zich en concentreert zich vooral op zijn nieuwe job, want hij krijgt de leiding over het bureau aldaar. De Britten staan, voor zover Willy en zijn crew het niet te bont maken, oogluikend toe dat de CIA in Hong Kong aanwezig is.

Na een paar maanden krijgt zijn team de opdracht om de beveiliging van één van de grootste banken van Hong Kong door te lichten en hiervoor moet Willy nauw samenwerken met het ‘head of security’, Mae Sato. De samenwerking verloopt zeer stroef, omdat beiden een sterk karakter hebben en hun zin willen doordrijven. Mae staat zeer wantrouwig tegenover de komst van de CIA en wil koste wat kost haar team verdedigen. Willy ontdekt echter dat één van haar medewerkers dubbelspel speelt en moet Mae hiervan overtuigen. Wanneer hij haar dit op een avond op een afgelegen locatie probeert te vertellen, komt het tot een hevige discussie waarop Mae woedend vertrekt. Willy vindt eerst dat hij er zich niet te veel van moet aantrekken, maar voelt later op de avond dat dit hem maar moeilijk lukt. Hij gaat haar opzoeken en excuseert zich voor zijn brute aanpak. Mae smelt voor deze knieval van de stoere Amerikaan en moet toegeven dat ze gevoelens heeft voor hem. Er ontstaat een onstuimige romance tussen hen.

Na enkele weken van verdoken ontmoetingen op telkens weer een andere plaats, besluiten ze samen dat het zo niet langer kan en brengen hun oversten op de hoogte van hun relatie. Willy krijgt Brussel als nieuwe locatie toegewezen en Mae neemt ontslag, waardoor niets haar nog in de weg staat om hem te volgen. Ze wil in Brussel ook aan de slag, maar krijgt nergens een kans. Na een tijd brengt Willy haar in contact met de baas van de Vandiesel Company en zo krijgt Mae een kans nadat één van de teamleden is overleden tijdens een missie.

Willy krijgt officieel de titel van handelsattaché en werkt zich snel in in de Brusselse wereld van diplomatie, spionage en criminaliteit. Zo ontmoet hij Yuri opnieuw, een oude bekende uit Hong Kong. Yuri was voorheen handelsattaché voor de Russische federatie in Hong Kong en is nu consul te Brussel en Antwerpen. Beiden weten van elkaar dat ze zowel voor de CIA als voor de KGB werken.

Wanneer Yuri in een schandaal terechtkomt, moet hij België verlaten. De CIA komt echter te weten dat de harde kern rond Yuri gezworen heeft Willy te grazen te nemen en, indien nodig, de hele structuur van de CIA in Europa bekend te maken.

Daarom laat de CIA Willy verdwijnen door hem onder te brengen bij de Vandiesel Company. De baas wil geen risico nemen: hij laat Willy de OCR runnen tot Yuri hem vergeten is. Het zal dus nog enige tijd duren voor Willy terug op het terrein zal kunnen…