William Vandiesel is de spilfiguur van de Vandiesel Company. Hij is de nazaat van de legendarische piraat Jack Vandiesel en als dusdanig diens enige echte erfgenaam.

William is een levensgenieter, toch is hij een keiharde werker die altijd in de line of fire staat en vooral een teamgenoot waarop iedereen altijd kan rekenen. Zijn humor is onovertroffen en zijn oneliners zijn uit het leven gegrepen.

William Vandiesel groeit op in de Brusselse Marollen, waar hij enerzijds met bewondering wordt nagekeken vanwege zijn unieke familiegeschiedenis, maar anderzijds als een zonderling kind wordt behandeld omdat hij zich anders gedraagt dan de anderen. Zelf trekt hij zich daar maar weinig van aan, want hij voelt intuïtief aan dat hij ooit wel van tel zal zijn.

Op school hangt hij vaker rond bij de oudere leerlingen dan bij zijn klasgenoten en thuis verdiept hij zich meestal in een leesboek. Wanneer hij op een dag op weg van school naar huis eens stevig wordt aangepakt door vier jongens, zweert hij dat hij zich nooit meer zo zal laten doen. Hij vertelt dit niet aan zijn vader, maar gaat langs bij zijn leraar Lichamelijke Opvoeding en vraagt of die hem kan helpen om zichzelf te leren verdedigen. De leraar ziet de verwondingen op het lichaam van William en neemt deze vraag heel serieus. Hij nodigt William uit om eens langs te komen in zijn boksclub, waar hij veel jongeren traint. William is blij met dit aanbod en gaat zo vaak mogelijk langs om alle technieken onder de knie te krijgen. Al heel snel blijkt dat Williams conditie en slagkracht ongezien zijn en hierdoor groeit ook zijn zelfvertrouwen. Na een maand of vier durft hij zelfs een gesprek te beginnen met Nathalie, een meisje uit zijn klas dat telkens dezelfde weg neemt als hij naar de club gaat. Nathalie is zeer verstandig en leuk om mee te praten, anders dan de andere meisjes van zijn klas. Hij wordt stilaan verliefd op haar.

Drie keer per week gaat hij trainen en hij doet het graag, maar nog veel meer kijkt hij uit naar de wandeling ernaartoe. Met haar kan hij honderduit babbelen over de meest uiteenlopende onderwerpen en hij is blij dat zij normaal doet tegen hem. Op een vrijdag, nadat ze de hele weg gediscussieerd hadden over de lach van de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, vertelt ze hem op de man af dat ze verliefd is. William vraagt op wie en krijgt een mysterieuze glimlach als antwoord. Ze geeft hem een kus op zijn wang en zegt: “Op jou natuurlijk, zotteke.”

Op haar achttiende gaat Nathalie Romaanse talen studeren aan de universiteit. William begint aan een studie aan de universiteit van het leven en vertrekt op wereldreis. Hij belooft haar om over vijf jaar terug te keren en dan met haar te trouwen.

William trekt naar het verre Oosten en komt er terecht in een klein dorpje in de bergen. Een oude, blinde man helpt hem zijn gave verder te ontwikkelen om in een andere dimensie te kijken zonder zijn ogen te gebruiken. De oude man leert hem ook dat boksen niet de enige fysieke weg is. Hij brengt William de essentie van de oosterse gevechtskunsten bij, in de wetenschap dat hij zijn eigen weg verder kan vinden. Na drie jaar besluit William zijn wereldreis verder te zetten, maar krijgt dan het bericht dat hij dringend naar huis moet terugkeren.

William belt naar huis en krijgt te horen dat zijn vader en moeder zijn omgekomen en dat hij de leiding over de Vandiesel Company moet nemen. Hij heeft voldoende zelfkennis om te weten dat de dagelijkse leiding nemen niets voor hem is en hij gaat op zoek naar een geschikte vervanger voor zijn vader.

Het is tijdens een contact met de andere dimensie dat zijn overleden betovergrootmoeder Rosita hem een aanwijzing geeft in verband met de geschikte kandidaat om de Vandiesel Company te leiden. Na een aanrijding in de Rue Blaes met een zwarte man in een grote Volvo met diplomatieke nummerplaten, neemt William die man zonder veel nadenken mee naar binnen in de OCR en een paar weken later gaat Jack Winters aan de slag als de baas van de Vandiesel Company. Er valt een hele last van de Williams schouders en zijn betovergrootmoeder ziet dat het goed is.

Na de begrafenis van zijn ouders en de aanstelling van Jack “Black Jack” Winters bij de Vandiesel Company, zoekt William Nathalie weer op. Zij vertelt hem met veel moeite dat ze intussen de liefde van haar leven gevonden heeft. William beseft op dat moment dat huisje, tuintje, kinderen voor hem niet weggelegd zijn en besluit om zich bezig te houden met de Vandiesel Company.

William heeft één guilty pleasure dat hem misschien ooit wel fataal kan worden: hij houdt van lekkere wijn, goed gebrouwen bier en perfect gestookte whisky, cognac, jenever en aanverwanten, maar soms haalt de drankduivel in hem de bovenhand en dan is het hek van de dam.

Zijn vrienden zeggen lachend weleens dat toen zijn ouders hem gemaakt hebben, de remmen niet meer in stock waren en dat hij daarom niet kan stoppen als hij ergens aan begonnen is. Zoals alles in het leven heeft deze eigenschap een goede en minder goede kant.

Maar het belangrijkste wat iedereen van William steeds weer onthoudt, is dat hij er altijd en voor iedereen is als de nood zich voordoet.

William is larger than life…