Jacques Vanderstappen is een Belgische flik die gedetacheerd is bij de Vandiesel Company.

Zijn naam is een typisch Belgische combinatie van een Franstalige voornaam met een Vlaamse familienaam. Omdat dit te moeilijk in de mond ligt bij William, werd hij binnen het team omgedoopt tot Jack Walker. De meesten noemen hem gewoonweg “Walker”.

Walker is spitsbroeder numero uno van William Vandiesel. Samen beleven ze de gekste dingen en komen daardoor ook in waanzinnige situaties terecht.

Maar bovenal zijn het vrienden voor het leven, in goede en slechte tijden gaan ze voor mekaar door het vuur.

Jacques Vanderstappen, aka Walker, is opgegroeid in de Brusselse rand. Na de middelbare school neemt hij dienst bij de Belgische politie. Zijn vader was wijkagent en had Walker uitgedaagd om het verder te schoppen dan hem. Omdat Walker niet meteen andere plannen heeft, neemt hij die uitdaging aan.

Tijdens zijn opleiding blinkt hij uit in zowel de theoretische als praktische vakken, maar bovenal in keet schoppen, rebel zijn en fuifbeest nummer 1 van de groep. De opleiding van Walker is een hobbelig parcours dat hem een paar keer op de rand van ontslag brengt, maar telkens weer wordt hij herinnerd aan het wantrouwen van zijn vader in hem en slaagt hij erin zijn oversten te overtuigen van zijn meerwaarde voor de Belgische politie.

Aan het eind van zijn opleiding, die weliswaar wat langer geduurd had dan voorzien, wordt hij opgemerkt door een van de bazen van de speciale eenheden. Tijdens zijn eindexamen moest hij namelijk zelf een case voorbereiden, waarbij hij de jury verbaasde met zijn inzicht en aanpak. Op basis hiervan mag hij meteen als undercoveragent aan de slag, daar waar anderen eerst een paar jaar bij de lokale of verkeerspolitie moeten werken.

Zijn vader is inmiddels overleden en heeft dus nooit geweten hoever zijn zoon het geschopt heeft, maar Walker beschouwt dit als een persoonlijke overwinning op zijn vader.

Hij krijgt na zijn algemene opleiding nog een doorgedreven training in de Verenigde Staten bij de FBI. Hij ontdekt er dat het undercoverleven hard en eenzaam is, maar leert ook hoe hij het voor zichzelf wat aangenamer kan maken. Hij is intussen een knappe jongeman geworden, die door zijn uiterlijk en zijn stoer gedrag heel wat aandacht krijgt van de vrouwen. Een van de eerste regels in het undercovermilieu is om zich niet te binden aan een andere persoon en daar houdt hij zich strikt aan. Maar er zijn niet veel nachten dat hij alleen slaapt…

Na zes maanden, en na bijna alle vrijgezelle vrouwen van Washington DC te hebben versierd, verhuist hij naar het Verenigd Koninkrijk voor een jaar stage bij MI5.

Bij zijn terugkeer graaft hij zich diep in in het criminele milieu en heeft, op zijn zachtst uitgedrukt, een dubieuze relatie met de vrouw van een van de Belgische topministers. Dit is de eerste vrouw die hij niet kan vergeten na één nacht en hij raakt in de ban van haar. Ze heeft felgroene ogen en een ondeugende lach, maar het is vooral haar geheimzinnigheid die hem zo aantrekt. Deze vrouw kent alles van literatuur, maar niets van de wereld. Ze is de echtgenote van een van de machtigste mannen van het land, maar zou niets liever doen dan de nacht doorbrengen in een bruine kroeg en moppen tappen met de stamgasten. Walker is gefascineerd, verliefd en loopt hierdoor zelf ook grotere risico’s. Uiteindelijk neemt hij haar mee naar zo’n kroeg. Het duurt dan ook niet lang voordat het koppel samen wordt gespot in café “Bij Marcel” op het Vossenplein in de Brusselse Marollen.

Op het moment dat de minister in kwestie te weten komt dat Walker een affaire heeft met zijn vrouw, dreigt hij ermee Walkers cover op te blazen en heel het politieapparaat voor schut te zetten.

Michel ‘Mike’ Van Geyte, een van Walkers oversten bij de speciale eenheden, besluit om de lont uit het kruitvat te trekken.

Walker wordt "officieel" oneervol ontslagen op basis van een professionele fout.

Wanneer de minister dit in de media wil brengen om Walker helemaal te kraken, laat ‘Mike’ Van Geyte dit niet gebeuren. Hij contacteert de baas van de Vandiesel Company met de vraag om Walker op te vangen en hem uit de klauwen van de minister te houden.

De baas stemt hiermee in en Walker wordt opgenomen bij de Vandiesel Company.

De baas van de Vandiesel Company geeft Mike Van Geyte ook de verzekering dat de minister in kwestie geen verdere stappen zal ondernemen.

Tot op heden is het voor Mike Van Geyte nog steeds een raadsel wat de baas ondernomen heeft maar de minister heeft zich niet meer geroerd. Meer nog, de man heeft niet lang na het ontslag van Walker ook op discrete wijze de politiek verlaten.

Walker is een fan van oude auto’s. Zijn favoriete auto is een knalgroene Chrysler Imperial Newport uit 1957 die hij met veel zorg heeft gerestaureerd.