Julie Townsend is een jonge, Britse vrouw. Ze is gespecialiseerd in grime en maquillage en kan hiermee iemand een ware gedaanteverwisseling laten ondergaan.

Ze is onverschrokken en vooral spontaan. Hierdoor komt ze soms in situaties terecht die niet altijd even veilig zijn, maar ze slaat zich er altijd doorheen.

Samen met Billy vormt ze een niet te onderschatten duo waar de Vandiesel Company heel wat aan heeft.

Julie kent een zorgeloze jeugd. Ze groeit samen met haar broer en zus op in Swansea, een middelgroot stadje in Wales. Haar vader was, net als Dylan Thomas’ vader, leraar Engels aan de Swansea Grammar School en brengt haar de liefde voor literatuur bij. Ze is populair in de klas door haar spontaniteit. Ze heeft haar hart op haar tong en weet wat ze wilt. Haar schoolcarrière verloopt vlot… tot haar vijftiende verjaardag, de dag waarop ze van een vriend een vinylplaat van The Who en een boek over de Mods cadeau krijgt. Ze leest geboeid over deze subcultuur uit de jaren 50 en 60 die draaide rond een sterk modebewustzijn, een voorkeur voor muziek van bands als Small Faces, The Kinks en The Who, en scooters. Ze kan zich er helemaal in vinden.  

Ze dweept met de cultuurverschillen en rivaliteit tussen de Mods en de Rockers. Hierbij gaat ze regelrecht in tegen haar vader, die in de oude schuur achteraan in de tuin nog een Triumph Bonneville heeft staan en een iconische lederen Rockersjack die aan een heilige kapstok hangt die niemand mag verplaatsen.

Er ontstaat een tweestrijd diep binnenin Julie. Enerzijds bewondert ze haar vader omwille van zijn kennis van de Engelse literatuur en vooral van Dylan Thomas, maar anderzijds gaat ze constant de confrontatie met hem aan omdat hij een Rocker is en zij een Mod. Dit zorgt regelmatig voor de spreekwoordelijke vonken ten huize Townsend en het brengt haar moeder op de rand van een zenuwinzinking.

Haar broer en zus kennen een eerder rimpelloze jeugd en blinken uit in zwemmen en ballet. Julie valt op door haar rebels karakter, haar opvallende uiterlijk en doorgedreven modebewustzijn of net dat anders-zijn. Tijdens haar middelbare schooljaren draagt ze steevast een donkergroene parka over de extravagante kleding waarmee ze wil opvallen. Haar drang om de confrontatie aan te gaan met de rest van de wereld brengt haar vaak in de problemen.

Aan het eind van de middelbare school wil ze toch Engelse literatuur gaan studeren aan de universiteit van Londen, maar wanneer de buurvrouw haar vraagt of ze het ziet zitten om tijdens het verjaardagsfeestje van haar dochtertje de kindjes te komen schminken, ontdekt Julie dat ze best wel goed is in het omtoveren van mensen. Ze besluit uiteindelijk om Geneeskunde te gaan studeren en specialiseert zich in plastische chirurgie. Ze worstelt zich door haar stagejaren en wanneer ze ook een baanbrekend eindwerk voorlegt, slaagt ze dan ook met glans. Ze hoopt hiermee eindelijk weer op goede voet te komen met haar vader. Maar kort na haar afstuderen krijgt ze het nieuws dat haar vader overleden is. Ze wordt opgevangen door de oudere, ongehuwde en kinderloze geneesheer Craig, die haar als zijn dochter beschouwt.

Wanneer ze op een avond met Craig praat over de rivaliteit tussen de Mods en de Rockers, ziet Julie in dat haar strijd slechts een zoektocht naar haar eigen identiteit is geweest. Het besef dat de strijd met haar vader eigenlijk zinloos was, valt haar zwaar en ze zondert zich een hele tijd af van de buitenwereld. Wanneer ze het na een tijd toch aandurft om in zijn oude spullen te gaan snuisteren, vindt ze al de boeken terug die hij met zoveel liefde had verzameld en gelezen.

In de maanden daarna begint ze zich weer te verdiepen in de Engelse literatuur en de geschiedenis van Swansea. Haar rebelse hart wordt meegevoerd door de Vikingleider die de Saksen versloeg en haar geboortestad stichtte.

Wanneer ze weer op haar plooi is, verlaat ze het Verenigd Koninkrijk om in Brussel voor de Vandiesel Company te gaan werken en ontmoet er Billy, een jonge Zweed. Ondanks het feit dat hij niet het uiterlijk van de Viking uit haar dromen heeft, is hij toch haar Vikingheld. Ook haar kennis over plastische chirurgie, grime en make-up komt nog goed van pas, want ze wordt onmisbaar wanneer er bij een opdracht iemand van het team vermomd moet worden.